onsdag den 29. april 2015

Anmeldelse af Eftertid

Bagsiden fortæller:
En stærk beretning om forfatterens 
barndomsår under besættelsen.

'Eftertid' tager sin begyndelse i efteråret 1944 mens far stadig er fængslet og senere kommer i kz-lejr. Mor bliver løsladt september 1944, men er stadig under mistanke. Jeg beskriver, hvordan det var at været "gået under jorden". Dagligdagen uden far og med en stærkt nervesvækket mor, fars hjemkomst, og kampen for at få en hverdag op at stå. Skænderierne, fortielserne, retssagen mod Ib Birkedal og familiens opløsning.

'Eftertid' er en forsættelse af bogen 'Jeg brød et løfte' fra 2007, som blandt andet omhandler modstandskampe, arrestationer og forhør hos Gestapo under besættelsen i 1940-1945.

Anmeldelse:
Denne her bog er fortsættelsen til "Jeg brød et løfte" og den er faktisk ret god. Den fortæller historien om en familie der oven på besættelsen i 1940 og befrielsen i 1945 prøver at finde en gylden levevej som alle kan acceptere efter de har været frivillige i modstandsbevægelsen.

Det går bare slet ikke så godt for der er for mange dårlige minder, mareridt og ar som slider forældrene fra hinanden og som sætter Dorthe Emilie Røssell i en svær situation. Hun skal lige pludselig til at være den voksne og tage beslutninger som et barn slet ikke burde tage.

Hendes fars egoistiske påtvunget hemmeligholdelse af hvad der skete under besættelsen i form af et løfte gør at hans datter forandre sig uden at ham og hans kone egentlig lægger mærke til det. De er mere interesseret i at skændes og smide ting efter hinanden da deres personlige ar på sjælen ikke kan heles.

Moderen bliver flere gange betegnet som en rasende furie med dårlige nerver efter hendes arrestation og løsladelse i 1944. Det virker som om hun ingen kærlighed har til sit barn og at hun hellere ville være foruden. Sådanne skal mødre ikke være også selv om hun har fået ar på sjælen.

Denne her bog er krydret med sort/hvide billeder fra omkring befrielsen og så er der en del kopier af forskellige bilag som forfatteren har fået adgang til efter hun skrev "Jeg brød et løfte".

Bogen er som sagt skrevet af Dorthe Emilie Røssell og er udgivet på Forlaget Mellemgaard. Den kan købes hos forlaget til 179,00 kr. 4/5 stjerner. Fra bogvæggen.

Ingen kommentarer: