tirsdag den 14. april 2015

Anmeldelse af D-DAG - Kampen om Normandiet

Bagsiden fortæller:
D-Dag markerer begyndelsen til enden på Anden Verdenskrig. Mere en tre millioner soldater medvirker i historiens største landgang, som indledes den 6. juni 1944 på Normandiets strande og slutter med befrielsen af Paris den 19. august. Landgangen er en succes, men ingen kan forudse de strabadser, som ligger foran soldaterne.

For første gang nogensinde påviser Antony Beevor, at de britiske, amerikanske og canadiske soldaters kampe på vejen til Paris i grusomhed kan sammenlignes med kampene på Østfronten. Tabene stiger, både blandt soldater og civilbefolkning, og det spændte forhold mellem de overordnede på begge sider tager til.

Verdens førende krigsforfatter har i sin research gravet store mængder hidtil overset materiale frem fra mere end 30 arkiver i adskillige lande. Antony Beevors værk er den til dato suverænt mest gennemresearchede og levende skildring af D-dag og den efterfølgende kamp om Normandiet.





Anmeldelse:
Lige siden jeg kom tilbage fra Historiske Dage i København og startede med et læse denne her gigantiske bog om D-dag af Antony Beevor så har jeg glædet mig til at anmelde den. Man keder sig ikke i de samtlige 561 sider, men læser bare videre for at få det sidste af historien med.

Antony Beevor skriver på en sej neutral måde og hans personlige holdning til det han skriver om skinner overhovedet ikke igennem. Her er en krigshistoriker som har noget på hjertet og så fortæller han dig det råt for usødet uden at komme med personlige ytringer om det der er sket.

Hvis der er én jeg har mistet alt for så er det primadonnaen Montgomery eller Feltmarskal Sir Bernard Law Montgomery som var med til at befri Danmark. Han var bare ikke nogen god soldat eller taktiker og han levede højt på sin succes i Ørkenkrigen under Felttoget i Nordafrika fra 1940-1943.

Det er tragisk at en mand kan lave så mange fejl der i sidste ende kostede en masse menneskeliv og ikke blev fyret fordi han var en helt i England. Han var vag og tilbageholdende og når et eller andet gik godt så tog han gerne rosen for det også selv om det ikke var hans lederskab som havde skaffet resultaterne.

Alle slagene i bogen er virkelig godt beskrevet både fra allieret side og tysk side plus der er kort som viser hvordan de allierede trængte frem og hvordan tyskerne prøvede at lave modangreb. Det er rigtig rart når man ikke rigtig har styr på den franske geografi. Super godt stykke arbejde.

Man kan virkelig mærke at emnet er blevet researched godt og grundigt og til enhver lille bitte oplysning så er der et virkelig flot noteapparat så man kan kontrollere om det der står er rigtigt. Der er intet der bliver overladt til tilfældighederne på det punkt.

Jeg kan varmt anbefale alle der interesserer sig for historie og for Anden Verdenskrig at læse denne her bog. Man bliver klogere og finder samtidig ud af at de allierede faktisk på nogen punkter slet ikke var enige om strategien og hvordan personfnidder kan have katastrofale følger.

Bogen er som sagt skrevet af Antony Beevor og udgivet på Forlaget Lindhardt og Ringhof. Den kan købes hos landets boghandlere til 149,95 kr. 5/5 stjerner. Fra bogvæggen.

Ingen kommentarer: