torsdag den 1. januar 2015

Anmeldelse af En mand der hedder Ove

Bagsiden fortæller:
Ove er 59 år, Han kører Saab. Folk kalder ham "bitter" og "en nabos værste mareridt". Men Ove er for helvede ikke bitter, bare fordi han ikke smiler fra morgen til aften! Der er bare ikke meget at grine af, når Ove hver morgen står tidligt op og går en inspektionsrunde i kvarteret. Flytter cykler, rusker i låste døre og kvalitetstjekker naboernes affaldssortering i skralderummet.

Men under huden på den rigide regelrytter gemmer sig en historie og en sorg. Og den novemberdag, da temperamentsfulde, persiske Parvaneh og hendes lange, milde mand baglænds parallelparkerer i Oves poskasse, bliver det begyndelsen på en meget morsom og rørende fortælling.

En mand der hedder Ove er en fantastisk charmerende og skæv roman om selvmordsforsøg, værdien af kvalitetsværktøj og uventet venskab, herreløse katte og ægte kærlighed.







Anmeldelse:
Jeg fik anbefalet denne her bog af min faster sidste gang jeg var i København og besøge familien (altså før jul). Hun insisterede på at jeg skulle tage den med hjem og læse den for jeg ville helt sikkert synes den var sjov, da den også involverede en som skulle tage kørekort og parallelparkere.

Denne her bog er en pusseløjerlig bog. Jeg sad faktisk hver gang jeg fik fat i den og gnækkede af grin over Ove og hans mærkeligheder. Han gemmer på en meget stor sorg og han, gør hvad han kan, for at alt i livet skal gå efter de regler der er udstukket.

Man kan ikke undgå at sidde og tænke hvordan i alverden kan forfatteren dog vide hvordan en 59 årig mand kan være bitter, føle sig svigtet, gå så meget op i regler og så stadig gøre med med en pæn portion humor der får læseren til at grine og ryste på hovedet.

Hvis ikke højgravide persiske Parvaneh og hendes mand Patrick plus den herreløse kat var dumpet ind i hans liv så tror jeg Ove ville have haft rigtig meget held i at tage livet af sig selv. Men på en forunderlig måde så bliver de lige pludselig en del af Oves hverdag, selv om han slet ikke ønsker det.

Han ender med at hjælpe næsten alle dem der bor i nabolaget, får en herreløs og meget skrabet kat som ledsager og så adopterer Parvanehs døtre ham som deres morfar fordi de rigtig godt kan lide ham. Noget som Ove bliver meget rørt over.

Alle kapitler hedder noget med  "En mand der hedder Ove og ...................", det er en fed måde at fortælle om Ove på. Oves historie er flettet ind i den historie der foregår så man får et virkelig godt indtryk af hvorfor han er som han er.

Jeg er forresten helt vild med forsiden på bogen for den fortæller bare så meget og er genialt lavet. Det er noget man lægger mærke til når man kommer længere og længere ind i bogen. Endelig et cover der afspejler bogens historie.

Dette her er en must læseoplevelse. Hvis du har læst "Den hundredeårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt" så skal du helt sikkert også læse denne her.

Der er humor og sorg blandet sammen. Den er rørende og man kan ikke andet end elske Ove for alle hans særheder. Eller de mennesker som knytter sig til ham og får ham til at leve lidt længere før han selv skal ud på sin sidste rejse.

Bogen er skrevet af Frederik Backman. Den er udgivet på Forlaget People's Press. Den kan købes hos landets boghandlere til 129,95 kr. 5/5 stjerner. Fra bogvæggen.

Ingen kommentarer: