søndag den 30. november 2014

Anmeldelse af Skæbnedans

Bagsiden fortæller:
"Jeg tror ikke, man kan se det. Kan man det?" Jeg hiver forsigtigt lidt ned i hendes kjole. Den lille stribe af hud mellem skulderbladene ophører, og jeg kan se væggenes brune træbrædder igennem hende. "Hvis den glider bare en centimeter ned, kan man se det." Jeg har gåsehud på armene. Det får jeg altid, når jeg ser på hullet. Selvom jeg har set det hundrede gange før. Selvom vi alle tre har et. Man siger, elverne er hule i ryggen, fordi de ikke har nogen sjæl. Det er sådan, heltene i eventyrerne kan gennemskue dem. Jeg har aldrig glemt min dansklæreres ord...

Birke og hendes to søstre danser en gang om måneden for byens borgere, ikke af lyst, men for at overleve. De er af elverblod. De har det fra deres mor, der forelskede sig i et menneske og døde under fødslen. Siden da har deres far gjort alt for at give dem et så almindeligt liv som muligt. Men helt almindelig bliver man aldrig , når man er gennemsigtig i ryggen og med et forkert blik kan drive en fyr til vanvid...Anmeldelse:
Den første bog i triologien Elveskud om halvelver søstrene Birke, Rosa og Azalea der egentlig er firlinger, men de har hele deres liv fået af vide at deres søster Kirse døde under fødslen, så nu er de trillinger med et hul i ryggen som fortæller at de ikke er helt menneskelige.

Det er noget som man ville lægge mærke til i den lille by de bor i så de har ændret på deres alder for at falde mere ind i normal billedet. De har en tørst som de slukker ved at danse for beboerne i byen og på en eller anden måde så tapper de energien fra publikum.

Denne her bog er for teenagepiger for der er masser af teenage-drama i den. Rosa flirter til højre og venstre, men finde på en måde en ældre dreng ved navn Benjamin som hun er helt vild med. Det ender galt og Rosa har sporerne på sin krop som beviser hvor galt det kan gå.

Birke er ikke den som flirter eller bryder de regler som deres far har sat for dem, men det ændre sig med ankomsten af en ny fyr til skolen. Malte får hende ud af sin beskyttende boble og lader hende opleve hvad teenage kærlighed er og hvordan det er at bryde regler.

Azalea er hende som er "den ældste" og som regel holder med sin far. Jeg synes ikke rigtig jeg kunne få et ordentlig fix-punkt på hende andet end hun var der, hun ser syner og så blev hun lige pludselig alvorligt syg og skulle reddes af en mystisk dame som fortæller pigerne sandheden i slutningen af bogen. Den falder ikke i god jord hos nogen af dem.

Sproget er flydende og historien er god. Der er ikke noget overflødigt indhold og man glæder sig til at læse bind 2 for at finde ud af hvad der sker med pigerne nu de har fundet ud af sandheden om dem selv og deres familie.

Kunne egentlig godt have tænkt mig at høre lidt mere om denne her sult som pigerne føler og som de skal mætte med at danse. Den manglede jeg lidt. Har efterhånden læst en del teenage bøger og jeg ved med sikkerhed at de dramaer som sker i bogen appellerer til unge piger mellem 12 - 16 år.

Slutningen er helt åben og der kommer lige pludselig en del dilemmaer frem som der skal tages stilling til. Som sagt så bliver det spændende at læse bind 2 for at finde ud af mere om elverne og deres levevis og deres "forhold" til menneskene, hvor de faktisk udnytter mændene til at sørge for deres arts overlevelse.

Bogen er skrevet af Nicole Boyle Rødtnes og udgivet på Forlaget Alvilda. Den kan købes hos landets boghandlere til  199,95 kr. 4/5 stjerner. Anmeldereksemplar fra forlaget.

Ingen kommentarer: