søndag den 21. september 2014

Vandfald og sorte gryder


Da jeg havde ferie sidst i august måned fik jeg genset to steder som jeg ikke har set i et par år. Denne gang var der såmænd også rigtig meget vand i begge vandfald på grund af alt det regn vi fik i august. På 2-3 uger fik vi faktisk regn hver dag og det var ganske ualmindeligt. Det svarede vist til al den regn vi skulle have haft hele sommeren.

Det første sted hedder Stavehøl-vandfaldet. Det er Danmarks højeste lodrette vandfald på 4 meter. Vandet i Kobbeåen presses gennem en ca. 1 meter bred og ca. 8 meter høj klippespalte. Det er fedt at stå og se hvordan vandet bruser 4 meter ned og stå og lytte til vandets brusen.

Hvis man går en tur ned langs åen så er det helt vildt hyggeligt og man kan se hvordan åen den deler sig flere steder. Det har sin egen charme at gå tur ved siden af åen og jeg var super glad for at gense den perle som Stavehøl-vandfaldet nu er.Det er ikke helt let at finde vandfaldet, hvis ikke lige man ved hvor man skal lede. Når man kører forbi Østerlars Rundkirke og Bornholms Middelaldercenter mod Gudhjem, så drejer man ned af vejen Kobbevej og finder den p-plads der er på toppen af bakken inden vejen når ned til Melstedvej.

Når man er stået ud af bilen så kan man se et skilt der henviser til et vandfald nede af en grus sti. Der er ca. 2 km så kommet du til skoven og vandfaldet. Der er også en cykelsti der har nr. 25 hvis man tager øen rundt på cykel.


Det andet sted var Døndalens vandfald som er lidt mere kendt end Stavehøl. Den sidste gang jeg så det fik jeg taget et billede (der nu er gået tabt) ude midt i vandfaldet da der havde været tørke på Bornholm og der derfor ikke var en dråbe vand i det.

Denne gang var der masser af vand og det var en super skøn oplevelse at kravle rundt på vandfaldet og ikke få våde tæer oppe på toppen for at komme over på den anden side så man kunne tage et par gode billeder af vidunderet.
Døndalen er i sig selv et fedt sted at tage hen for at gå tur og man kan snildt bruge flere timer her for at udforske stier og kigge på klipper. Man skal bare huske at have vandreskoene på og ikke være dårligt gående for det er kuperet landskab hele vejen igennem.Til sidst kommer vi til den fedeste oplevelse som dagen bød på. Jeg blev taget med ned i noget der hedder Sorte Gryde ved Helligdomsklippen (den ligger bageved Bornholms Kunstmuseum). 

Det er lang tid siden at jeg har haft så meget adrenalin i kroppen som jeg havde ved dette her besøg.
Grotten går 50 meter ind under land og hvis man tør gå hele vejen og klappe på bagvæggen, så har man virkelig fået et super oplevelse ud af det. 

Der er ikke særlig meget plads at bevæge sig på for det er en sprække som man bevæger sig ind i så derfor er det helt vildt overvældende at have klippevægge på begge sider af dig med diverse store klippeblokke ovenover dig. Dine sanser er mega skærpede og man kan ikke lade være med at være bange selv om man ikke er bange.

Der er nogle der har stået inde ved bagvæggen og har brugt tid på at ridse deres initialer samt årstal for deres besøg. Det er lidt imponerende. Du kan også hilse på grotteedderkopperne når du nu er der for de bor her i stor stil.

Husk for guds skyld en lommelygte til turen for der er mega mørkt og du kan slet ikke se hvor du går hvis du ikke har en med. Du skal nemlig kravle over nedfaldne klippestykker for at komme helt ind til bagvæggen og husk et dukke hovedet ellers så får du en mega hovedpine ;-)

Skal dog huske at pointere at det ikke er godt at gøre det når vejret er dårligt og havet er i oprør for så kan det være direkte livsfarligt.


Jeg er vild med at opleve gamle og nye ting her på Bornholm og jeg vil sige at Sorte Grotte er det fedeste jeg indtil videre har oplevet. Det er helt sikkert noget jeg vil vise andre hvis ikke de har klaustrofobi, er bange for edderkopper eller dårligt gående.

Det er en oplevelse uden lige og en man ikke skal snyde sig selv for hvis man har muligheden for at komme til at prøve det.

Har du nogle fede oplevelser som du synes jeg skal prøve her på Bornholm??
Hvad er det fedeste du har oplevet når du har holdt ferie??

Medic out. 

1 kommentar:

Rikke'M sagde ...

Så fine billeder! Hvor må det være fedt at opleve!

jeg har faktisk aldrig været på Bornholm. Hvilket egentligt er meget sørgeligt, når jeg tænker over det. Burde blive bedre til at se Danmark.