søndag den 28. september 2014

Anmeldelse af Dewey, bibliotekskatten der ændrede verden

Bagsiden fortæller:
Den sande historie om, hvordan en lille kat ændrede livet for tusinder af mennesker.
En iskold januarmorgen i den lille by Spencer i Iowa finder bibliotekslederen Vicky en lillebitte forfrossen kattekilling i bibliotekets afleveringssprække. Råvild over sit fund foreslår hun, at biblioteket beholder den lille kat som stedets maskot, og navngiver den Dewey. Det viser sig hurtigt, at Dewey er en helt speciel kat, og at hans tilstedeværelse på biblioteket får større betydning, end Vicky på nogen måde kunne forestille sig, da hun stod med den lille uldtot i armene for første gang.

Dewey charmerer alle, der kommer på biblioteket, og ved instinktivt, hvem der har mest behov for ham. Gradvist blomstere  det lille bibliotek op og bliver samlingspunkt i Spencer, som er hårdt ramt af 80'ernes økonomiske krise. Og i Vickys eget liv bliver Dewey også en bærende kraft. Hun er enlig mor efter en kuldsejlet ægteskab med en alkoholiseret mand, der har oplevet tabet af slægtsgården og to brødre, der døde unge, og må kæmpe mod brystkræft. Midt i alt dette er Dewey hendes lyspunkt, og han bliver for hende såvel for resten af byen symbol på ukuelighed, optimisme og de nære værdier.

Med tiden spredes rygtet om Dewey ud over Iowas grænser, og han bliver lidt af en verdensberømthed og byens stolthed. Ved hans død som 19 årig i 2006 var der blandt andre steder en nekrolog Dewey i New York Times.


Anmeldelse:
Endnu en gang har jeg begivet mig ud i at læse en af de bøger jeg har haft liggende alt for længe. Denne her er endnu en jeg har købt på en personale auktion den gang jeg stadig arbejdede i Arnold Busck i Roskilde.

Dewey fortæller på fineste vis om hvordan kilingen Dewey bliver smidt ned i en afleveringssprække på Spencer bibliotek en rocker kold januarmorgen og bliver bibliotekets maskot og ynglingskat i løbet af de 19 år han bor i Spencer.

Historien er delvis om Dewey. For Vicky Myron, som var leder af biblioteket, har også tilføjet sin egen biografi til bogen. Jeg synes ikke rigtig det passer til for det er trods alt ikke hende man har lyst til at læse om. Men derimod den røde flotte kat som gør biblioteket til sit eget uden nogen problemer.

Da jeg startede med at læse bogen så græd jeg næsten af grin mens jeg sad i bussen på vej på arbejde over alle Dewey's spilopper som killing. Det var så let at forestille sig denne her legesyge killing som smeltede alles hjerter. Men hen af vejen så bliver han ældre og ændre lidt på sine vaner.

Det er en sød bog om en kat der bliver berømt i hele verden fordi han er så elskelig og sød over for alle der kommer på biblioteket. Han samler byens beboere med sin væremåde og næsten alle elsker ham. Han er unik og ikke som alle andre bibliotekskatte og han ved det.

Hvis du kan lide katte så er det en bog du skulle læse for Dewey var noget specielt.

Bogen er skrevet af Vicky Myron med Bret Witter. Den er udkommet på Forlaget Bazar, men er udsolgt fra forlaget. 3/5 stjerner. Fra bogvæggen.

3 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Jeg har længe overvejet at læse den (man er vel katteelsker ;-)), og for blot en uge siden satte jeg den endelig på ønskesedlen. Så håber jeg, at der er 'bid', næste gang jeg får gaver - og ellers må jeg jo bare se at få købt den selv :-D

Medic sagde ...

Piskeriset: Send mig din adresse på min mail for så må du gerne få min bog :-)
Det er ikke en bog jeg vil beholde for så fantastisk er den heller ikke.
Hvis du betaler portoen så er den din :-)

Piskeriset sagde ...

Det er rigtig sødt af dig - jeg sender fluks en mail ♥