onsdag den 30. juli 2014

Anmeldelse af Forbrydelser

Bagsiden fortæller:
"Intet er mærkligere end sandheden"

Hvad er sandheden om en forbrydelse? Hvem kan sige, hvorfor mennesker begår grusomheder mod hinanden? Og er alle mennesker - selv de mest renhjertede - i stand til at forbryde sig mod al moral?

I elleve intense fortællinger dykker den berømte tyske forsvarsadvokat Ferdinand von Schirach med i forbrydelsens uigennemskuelige natur. Fortællingerne er inspireret af mennesker  og sager, som han har mødt og oplevet i sin karriere. De er tragiske, brutale, rørende, overraskende, ikke sjældent humoristiske og altid knivskarpe fortalt.

En anderledes krimioplevelse af meget høj karat.


Anmeldelse:
Jeg har haft denne her lille perle af en bog liggende i ganske lang tid. Den er i sin tid erhvervet via mit gamle arbejde i Arnold Busck i Roskilde. Tror ikke jeg den gang egentlig vidste hvad det var for en bog jeg købte.
Men det fandt jeg ud af og den overraskede mig positivt.

Den er skrevet i ganske almindeligt sprog uden de store advokat termer. Du læser om 11 forskellige mennesker som har haft brug for en forsvarsadvokat til at forsvarer dem når de har begået en forbrydelse i lovens og samfundets øjne.

Ferdinand von Schirach viser med sine noveller at de forbrydelser der sker kan være begået i ethvert sindelag. At familie og blodets bånd er stærkere end alt andet. At være desperat kan få en til at begå en utænkelig handling for at komme ud af en låst situation. At du simpelthen bare kan være uheldig.

Alle novellerne viser ganske almindelige mennesker med hver sin historie og hvad der drev dem til at komme i uføre. De viser at nogen gange så ser loven mildere på det du har gjort andre gange så gør den ikke. Det at have en god forsvarsadvokat med hjertet på rette sted er noget af det vigtigste du kan ønske dig når du skal op foran en dommer og tale din sag.

Hver historie gør indtryk på dig når du får baggrunden serveret om hvordan dette menneske skal for retten. Den første novelle om Friedhelm Fähner og mordet på hans hustru plus den sidste novelle om Etiopieren var dem som gjorde mest indtryk på mig.

Friedhelm Fähner dræber sin kone som efter de bliver gift udvikler sig til en frådende utiltalende kvinde som hører til i helvede. Hun gør sin mands liv til et helvede og da han som gammel mand får nok og dræber hende så sidder man næsten og klapper i sine hænder og tænker "godt gået".

Etiopieren handler om en mand som finder lykken i Etiopien, men som efter mange år bliver indhentet af myndighederne pga et udløbet visum og en anklage for en forbrydelse i Tyskland. Han bliver tvunget til at forlade den familie som han har stiftet for at tage tilbage og tage sin straf. Her begår han endnu en dumhed i bar frustration over sin situation. Men det ender faktisk godt for ham og man tænker at der stadig er håb forude for menneskeheden.

Hvis du er krimimenneske så er disse her noveller garanteret lige noget for dig. Jeg vil i hverfald genlæse bogen på et andet tidspunkt og helt sikkert finde nuancer som jeg ikke lagde mærke til første gang.

Bogen er skrevet af Ferdinand von Schirach og udgivet på Forlaget Gyldendal. Den kan købes hos landets boghandlere til 249,95 kr. 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer: