mandag den 16. juni 2014

Pinsebesøg af Faster Nina dag 1

Panorama over skoven set fra Hammershus.

I pinsen fik ham den dejlige og mig besøg af min Faster Nina fra København. Hun havde aldrig været på Bornholm og derfor fik hun 3 dage fyldt med oplevelser og en masse inspiration til at male. Det ord vi hørte mest mens hun var her var: Fantastisk. Hun blev så imponeret over solskinsøen og dens flotte natur og farver.

Vi hentede hende ved færgen Pinse lørdag i skønt solskinsvejr om eftermiddagen og kørte op til Hammershus. Det er et imponerende bygningsværk og naturen omkring den er super fantastisk. Der har været gang i en gennemgribende renovering de sidste par år og nu er de snart færdige. Resterne af slotsruinen ligger på en klippeknude så den er udsat fra al slags vejr.

Den menes at være grundlagt i 1255 af Ærkebiskoppen Jakob Erlandsen og blev forladt i 1743. Den har været brugt som fæstningsværk og statsfængsel. I 500 år har forskellige magthavere siddet på borgen. I 1822 blev Hammershus fredet.

I 2016 skulle der stå et besøgscenter klar til at fortælle historien om Hammershus og det vil heldigvis ikke komme til at skæmme området ved borgen da det bliver bygget ind i bjerget og derfor kommer der til at være en kløft mellem den nye bygning og slotsruinen.

Før vi gik op til bygningsværket så gik vi lige en tur ned forbi Kamelhovederne og Løvehovet for at vise dette fantastiske fænomen til Faster.
Efter besøget ved Hammershus så kørte vi til Vang Stenbrud som er et kæmpe stenbrud der blev oprettet i 1896 og fungerede frem til 1996. Stedet er ynglested for fugle og udflugtsted for turister og bornholmere på alle tider af året.

Der er strand hvor man kan bade og der er lavet trapper og en vippe i havnebadet så man kan tage sig en dukkert hvis man har lyst der hvor udskibningsstedet var for granitten.

Man kan af bagvejen køre til Stenbruddet, men oplevelsen er meget større når man tager hovedindgangen og bliver overrasket over hvor kæmpe stort stedet er. Vi viste også Nina stedet hvor skibene lagde til for at få granitten ombord. Det er ved at blive eroderet af vind og vejr, men det er interessant at se.

Panorama set fra udskibningssiden mod Vang Stenbrud.

Kontrasten i forhold til besøget på Hammershus er utrolig. Her er landskabet barsk, men med grønne pletter rundt omkring. Man kan også se at der er blevet brudt Vang Granit på stedet. Det vidner de store huller om. Vi fik også set broen over indgangen som gør at man kan følge en sti ned til Vang by. Den blev vist sat op i forbindelse med et DGI Landsstævne for nogle år siden.

Man skal være forberedt på at det går opad når man ankommer for bruddet er i flere etager og for at opleve det hele så skal man op. De er ved at bygge et udkigspunkt og et naturrum i træ så man kan sidde og opleve naturen og stenbruddet. Det bliver spændende at se det færdige resultat.

Dagen var ved at gå på hæld og vi kom hjem omkring kl. 1900 og var godt trætte og mætte af dagens oplevelser. Der blev spist aftensmad og snakket lidt før vi alle valgte at gå til ro for at være friske til dag to's oplevelser.

Medic out.

Ingen kommentarer: