søndag den 1. juni 2014

Anmeldelse af Ildenglen

Bagsiden fortæller:
På dørkarme rundt om i verden dukker der sorte håndtryk op. Det er fremmede væsener med vinger, som har sat dem. I en mørk og støvet forretning er en djævels beholdning af mennesketænder blevet faretruende lille. Og i de trange stræder i Prag er en ung kunststuderende ved at blive fanget i en brutal krig med væsener fra en parallel verden. Mød Karou. Hun fylder sine skitsebøger med monstre, som muligvis er virkelige, muligvis ikke. Hun har en tendens til at forsvinde på mystiske “ærinder”; hun taler mange sprog – og det er ikke alle sprogene, der er menneskesprog. Derudover har hun naturligt blåt hår. Hvem er hun? Vokset op som adoptivdatter af en djævel? Det er et spørgsmål, som optager hende selv, og hun har sat sig for at finde ud af det. Da en af de fremmede – smukke, forfulgte Akiva – kaster sine øjne på hende i en sidegade i Marrakesh, befinder hun sig snart i en krig mellem engle og dæmoner, hemmeligheder kommer for dagen og en kærlighedshistorie med rødder i en brutal fortid opstår. Men kommer Karou til at angre, at hun søgte sandheden om sig selv?


Anmeldelse:
Denne her bog er som om forfatteren i starten skrev den efter noter, som om nogen stod og opremsede ting meget hurtigt efter hinanden. Men så kom hun på bedre tanker og gjorde den mere flydende senere. Det fungerer bare ikke for historien. En mere flydende tone hele vejen igennem ville have været mere passende.

Jeg godt kunne lide historien. Den var faktisk god og den havde mig hængende lige til slutningen hvor alt blev åbenbaret. Det var et godt koncept med engle og dæmoner der bekriger hinanden og hvor den vindende part gerne vil være den der bestemmer i deres verden. De vil bruge alle metoder og våben uanset omkostningerne.

Både serafernes (englenes) og kimærernes (djævlenes) to meget forskellige tilblivelse bliver også fortalt. Jeg synes rigtig godt om begge myter der ligesom fortæller hvordan de to grupper opfatter hinanden. Med de historier i barndommen så kan man godt forstå der er sådanne et had imellem dem.

Karou er havnet midt i denne her konflikt uden selv at vide det. Hun er opvokset hos kimæren Sulfur som har en butik der handler med ønsker for tænder. Her har han magiske portaler til hele verden og Karou er hende som han sender ud for at hente de uundværlige varer i alle slags størrelser og former.

Hun er menneske som lige pludselig befinder sig midt i en krig som hun ikke anede eksisterede. Hendes familie er væk, men Sulfur har sørget godt for hende så hun ikke lider nogen nød. Karou ønsker desperat at finde ud af hvorfor engelene har slået hendes familie ihjel og begynder en rejse mod at finde de oplysninger som hun har brug for og her kommer ildenglen Akiva ind i billedet.

Optakten til kærlighedshistorien er godt lavet og man sidder og gætter sig frem til hvorfor der dog er denne her spænding mellem Karou og ildenglen Akiva. Man får en indsigt i hvad det er Sulfur bruger tænderne til og jeg synes det er et godt tvist som er godt opbygget og meget overraskende.

Men den del af historien vil jeg lade den gode læser selv læse for det vil helt sikkert ødelægge oplevelsen af dette her univers som Laini Taylor spinder rundt om en. Man kan føle følelserne uanset hvordan de er. Man sidder med en klump i halsen når Karou finder ud af hvem hun virkelig er og hvad der skete med hende for 17 år siden og hvorfor.

Det er grunden til jeg giver den 3 stjerner. På grund af historien om Karou, hendes eneste nære veninde Zuzana i vores verden (Prag), hendes plejefar Sulfur og hans ansatte Kismish, Izîl, Twiga og ildenglen Akiva, som har en speciel plads i hendes liv uden at hun ved det.

De resterende 2 stjerner mangler pga den måde som bogen er skrevet på.

Bogen er skrevet af Laini Taylor og udgivet på Forlaget Bazar. Den kan købes hos landets boghandlere til 199,95 kr. 3/5 stjerner.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

hej ingo
denne anmeldelse synes jeg er bedre og mere overskuelig.det er jo tydelig at det kun er historien du kan lide og ikke den måde som forfatteren måde at fortælle på.
kærligst mor