fredag den 6. september 2013

Fuldkornschilibrød med søde røde snackpeberI onsdags stod jeg og kiggede i kogebogen "kloge kvinder, kræsne mænd" hos ham den dejlige og vi havde lige høstet vores første chilihøst. Med et slår jeg op på en opskrift på Fuldkornschilibrød og udbryder "Den skal vi da prøve". Af stig af sted til Kvickly for at købe en assorteret bøtte med chili i alle slags farver og nogle søde røde snackpeber. Det sidste er vi blevet enige om at putte i for at lindre lidt på den meget stærke smag ifølge det opskriften postulerer.

Vi blev enige om at putte 2 chili i og en stor sød rød snack peber. Den ene chili var en gul Habanero og den anden var en meget frisk lillafarvet Jalapeno. Da jeg prøvede at smage på den gule Habanero så kan jeg godt love for at den var monster stærk, faktisk så stærk at jeg måtte gulpe adskillige glas mælk i mig. Jalapenoen smagte ikke rigtig af noget og det undrede mig og så alligevelle ikke for den var helt frisk.

Da vi smagte brødet torsdag aften til aftensmaden som i den anledning var ham den dejliges tomatsuppe, så endte vi begge to med at spise alt for meget brød. For hold da magle hvor smagte det godt lunt og med Kærgården. Mmm mmm mmm siger jeg bare, skønt og stærkt :-)

Nå men I får lige opskriften så I selv kan gå i gang.

2 små brød (opdateret 01-02-2016)

1/2 l vand
6 finthakkede chilier, gerne i flere farver (her tog vi kun 2 stk for at prøve os frem)
(1 stor sød rød snack peber finthakket)
1/4 pakke gær
2 tsk salt
1 tsk sukker (her brugte jeg 1 tsk honning)
325 g fuldkornsdurum
325 g hvedemel (her puttede jeg lidt mere i da jeg synes dejen var for våd)

Fremgangsmetode:

Tag latex handsker på.

Rør vand, chili, rød snackpeber, gær, salt og sukker (honning) sammen.

Put mel og fuldkornsdurum i dejen. Ælt den godt igennem til den er glat. Gerne i 12 minutter.

Dejen hæver på køl i minimum 8 timer, æltes herefter (gerne i 12 minutter for en bedre krumme) igen og formes til et stort brød eller to mindre.

Efterhæver lunt 1 time.

Pensel med lidt vand. Bag det ved 200 grader i ca. 45 minutter.

Mængden af chili lyder af meget, men det smager forrygende.

TIP
Brug gerne flere chilier - eller finthakket peberfrugt i alle farver. Erstat gerne fuldkornsdurum med havregryn i forøget mængde.

ADVARSEL:
Husk når du hakker friske meget stærke chilier så skal du bruge latex gummi handsker ellers så kommer dine hænder til at brænde noget så forfærdeligt i rigtig mange timer efter du er færdig. Jeg prøvede det selv og blev først opmærksom på det efter jeg var færdig med at slå dejen sammen og puttede den i køleskabet. Plus det er meget vigtigt at du vasker dine hænder rigtig grundigt når du har haft fat i chili.
Når jeg laver langtidshævet brød, eller brød der skal æltes i det hele taget, og det skal æltes 2 gange så prøver jeg begge gange at ælte dejen i 12 minutter da det giver en bedre krumme og brødet smager bare meget bedre. Man kan også godt halvere tiden hvis man ikke har armmuskler til at stå og give dejen så meget kærlighed :-)

Næste gang er jeg blevet pålagt at proppe 4 chilier i og så må vi se om det smager lige så godt eller om det er alt for stærkt :-p

Opskriften er som sagt fra "kloge kvinder kræsne mænd - Begavet mad til mand og børn. Skrevet af Birgitte Escherich og fra Politikens Forlag.

God fornøjelse med bagningen, hvis I tør!

Medic out.

2 kommentarer:

Liv sagde ...

1/2 dl vand? Det lyder af meget lidt til melmængden.

Medic sagde ...

Liv du har ret og det er hermed rettet. Der havde sneget sig et "d" med i indtastningen.
Tak for at du gjorde mig opmærksom på det :-)