mandag den 29. juli 2013

Anmeldelse af Marco Effekten (Afdeling Q bind 5)

Bagsiden fortæller:
15 årige Marco har gennem hele sin opvækst været underlagt sin farbror Zolas uindskrænkede magt i den klan, hvor han tvinges til et slaveagtigt og kriminelt liv. Da han opdager, at Zola vil udsætte ham for bestialsk lemlæstelse for at øge hans indtjeningsmuligheder og for bedre at kunne styre han, præsterer Marco det nærmest umulige, at flygte fra klanens jerngreb. En kort tid ser tilværelsen ud til at lysne for Marco, som klarer sig ved hjælp af sit kvikke hoved, sine særlige evner og en stærk overlevelsesvilje. Men da han tilfældigt falder over en uhyggelig hemmelighed, som Zola og klanen med alle midler vil forhindre kommer frem, tvinges Marco ind i en desperat kamp for sit liv.

Skal Marco bruge sin viden til at få gjort op med Zola og resten af klanen, der inkluderer hans far? Skal han involvere politiet? Kan han bevise noget?

Hvad Marco ikke ved er, at det ikke kun er familien, der ønsker ham slået ihjel. Det bliver imidlertid tydeligt for Carl, Assad og Rose, der langsomt hvirvles ind i sagen, som trækker dødsensfarlige tråde til korruption i bankverdenen, svindel på ministerielt plan - og langt ud i Afrikas jungle.

Carl kan ikke glemme Marcos brændende blik, og han rystes af de uanede kræfter, der er på spil omkring denne unge dreng.

Er opgaven denne gang større, end Afdeling Q kan kapere?

Anmeldelse:
Endnu en gang har Jussi Adler-Olsen præsteret en god historie, godt plot og en god bog. Jeg har læst mig til at der er mange der er utilfredse med handlingen og jeg er helt sikkert ikke enig.

Hvor er det fedt at 2 sager har forbindelse til hinanden og at Afdeling Q på trods af diverse forstyrrende elementer går lige hårdt og på for at hjælpe den 15 årige Marco, som er endt i livsfare fordi han ikke vil følge den selvudråbte leder Zolas regime i den klan som stjæler, tigger og endda slår folk ihjel for den rette pris. Marco følger sit hjerte og stikker af fra hans farbrors regime, som endda har slavebundet og brudt hans far ned, for at skabe sit et nyt liv. Og hold da op hvor kommer han til at kæmpe for sit liv. Men han får hjælp fra vores fantastiske team fra Afdeling Q da de begynder at optrævle en sag som har rødder tilbage til Marcos klan.

Samtidig så er der jo også lige de der pengegriske mennesker som har med Karrebæk Bank at gøre og som vil gøre alt for at deres svindel med U-landshjælp ikke bliver opdaget så de kan fylde deres egne lommer med guld og grønne skove. De har også rødder til Marco og hans klan og hyrer alle de kan finde til at finde og myrde Marco da hans viden er en tikkende bombe under dem og deres geshjæft.

Carl og hans liv bliver rykket rundt så han er helt rundtosset, men ved hjælp fra sine venner så klarer han sig igennem de haj-fyldte vande hvor han svømmer rundt og har panik anfald. Han får  ny chef (en som han slet ikke bryder sig om) plus får en ung jura studerende permanent hægtet på Afdeling Q som skal holde øje med holdets økonomi etc.

Assad er som altid Assad og man lærer en lille smule mere om ham igennem bogen. Jeg er vild med hans kamel historier som har en morale og der er mange af dem igennem bogen. Efter Assads overfald i bog 4 så har han det ikke så hulens godt og er startet på deltid, men han får af vide at han nok skal blive rask igen og så krydser vi ellers fingre for gode gamle Assad kommer tilbage.
"Måske prøvede hun at synge med på Whitney og kunne så bare ikke. Har du nogensinde hørt kameler brøle i kor på et marked??"
"Den der stikker en kamel i rumpen, må finde sig i at få en klov i bollerne, sådan er det."
"Bare du så husker historien om kamelen der troede, den var en struds, men fik sand i øjnene, da den blev forskrækket og stak hovedet ned i det."
Han er stadig frygtindgydende når han er med til afhøringer og jeg vil stadig ikke møde ham i en mørk gyde, den mand er skræmmende med en skræmmende fortid.
Rose er denne gang Rose og skifter ikke identitet og så er hun som altid fuld af gå-på-mod og lader ikke en sag gå sin næse forbi.

Jeg lader det sidste ord komme fra Carl Mørck: Havde hans to mest betroede medarbejdere tilbragt natten med at bælle citronvand i Bispebjerg børnehave??

Eller næsten for jeg vil gerne lige sige at jeg allerede nu glæder mig til når bind 6 udkommer og at den starter på Bornholm er super spændende :-)

Forfatteren er som sagt Jussi Adler-Olsen og forlaget er Politikens forlag. Bogen kan købes hos landets boghandlere til 199,95 kr. 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer: