torsdag den 9. februar 2017

Anmeldelse af Den Sorte Paraply

Bagsiden fortæller:
England 1666.

Adelssønnen Robert Swift tilbringer sommeren på landet i selskab med sin far, som han hader af et ondt hjerte.
En nat da Robert ligger og sover, buldrer en hestevogn ned af markvejen. Det første varsel om at han trygge tilværelse snart er forbi.

På kuskesædet sidder en sortklædt mand med et morderisk udtryk i det ulveagtige ansigt. Sværdet ved hans side klaprer ildevarslende i takt med vognens rystelser.

Hvilke dystre hemmeligheder bærer den sortklædte under kappen? Når tiden er inde, kender Robert da forskel på godt og ondt i en verden af løgn og forræderi?

Den sorte paraply er en gådefuld genstand af magisk drageskind, hentet i det kinesiske kejserrige. Ved en ulykke antændes den slumrende trolddom, og det får fatale konsekvenser.

For ejeren. For London. For historien.


Anmeldelse:
Jeg har haft denne her bog liggende i rigtig lang tid uden at have haft tid eller lyst til at læse den. Var vild med Lene Dybdahls "Den Gyldne Nøgle" serie som jeg synes var super god. Så jeg var meget spændt på hvad Den Sorte Paraply kunne tilbyde.

Vi møder Robert Swift på det landstedet Tate Manor hvor han tilbringer sommeren sammen med sin far efter udbruddet af den store pest i London som har taget livet af hans mor og bror. En aften så ændres Roberts liv for evigt og sender han ud på en rejse som han aldrig havde troet mulig.

Faderen bliver myrdet af Doktor Rawls og Robert bliver ufrivilligt hans nye assistent. Rawls er en meget ond og ubehagelig mand som ønsker at blive medlem af The Royal Society der er et videnskabeligt selskab som man kun kan blive medlem af hvis man er af adelig byrd.

Rawls har gang to projekter, det ene er landsforræderi (han vil udvikle noget til den franske konge) og så har han gang i et projekt for den engelske konge om at udvikle et udholdenhedsserum til de engelske soldater der er i krig mod Nederlandende. 

Det er arbejdet for den franske konge med maskinen Apparatus Timore og brugen af paraplyen Alavolaren der gør at London bliver ramt at den store brand. Det sender  Robert og Rawls på en tidsrejse hvor de begge to ender i det nutidige London, nu gælder det liv eller død for dem begge at enten at blive eller tage tilbage til 1666. 

Jeg synes at beskrivelsen af London anno 1666 virker rigtig godt. Man føler at man er der når man læser bogen med alle dens dufte, sproget og miljøet. Det samme gælder for nutidens London hvor de to hovedpersoner havner. Man kan godt mærke at Dybdahl har lavet grundig research til bogen, hvilket jeg er meget stor fan af.

Synes ikke jeg kommer rigtig i kontakt med personerne i bogen og det er nok det der gør jeg har denne her mærkelige følelse. For de er der bare. De mangler lige det sidste for at man bliver helt grebet af dem. Hvilket er synd for historien er faktisk ret god.

Der er også lige forholdet til den pige som Robert møder i nutiden. Hun hedder Lucja og gør ham forelsket til oppe over begge øre. Det virker som om det skal gå rigtig stærkt med at få splejset de to sammen og det klæder ikke historien.

Bogen er som sagt skrevet af Lene Dybdahl og er udgivet på Forlaget Tellerup. Den kan købes hos landets boghandlere til 199,95 kr. 3/5 stjerner. Anmeldereksemplar fra forlaget.

Ingen kommentarer: