søndag den 25. januar 2015

Anmeldelse af A Game of Thrones

Bagsiden fortæller:
In a land where summers can last decades and winters a lifetime, trouble is brewing. The cold is returning, and in the frozen wastes to the north of Winterfell, sinister and supernatural forces are massing beyond the kingdom's protective Wall. At the center of the conflict lie the Starks of Winterfell, a family as harsh and unyielding as the land they were born to.
Sweeping from a land of brutal cold to a distant summertime kingdom of epicurean  plenty, here is a tale of lords and ladies, soldiers and sorcerers, assassins and bastards, who come together in a time of grim omens. Amid plots and counterplots, tragedy and betrayal, victory and terror, the fate of the Starks, their allies, and their enemies hangs perilously in the balance, as each endeavors to win that deadliest of conflicts: the game of thrones.Anmeldelse:
Jeg har haft denne her bog liggende i et halvt års tid og har ikke rigtig haft lyst til at læse den. Men nu er der jo så mange derude som har en mening om selve bogen og serien der er lavet af HBO, at jeg tænkte at det vist var på tide at få pløjet mig igennem de 807 sider af den engelske paperback som lå og vente på mig på bogvæggen.

For at sige det helt ærligt så var jeg ikke imponeret over bogen. Hverken af skrivestilen eller plottet. Det tog bogen rigtig rigtig rigtig lang tid at komme frem til en slags højdepunkt og det var faktisk først til sidst den begyndte at fænge en lille smule.

Der er utrolig mange personer at holde styr på og hvis man kløjes i det så er man man lost også selv om der i min udgave er et index over de forskellige slægter og hvem der hører til hvor. For hvert kapitel er det en ny person du følger af de forskellige slægter som er spillerne i magtkampen om tronen.

Jeg har fået 2 (3) ynglinge i bogen og ham i parentesen er jeg stadig ikke helt sikker på. Den første er Arya Stark. Hun er datter af Lord Eddard Stark. Hun er en vild tøs som hellere vil slås med sværd end at sidde og sy korssting og opfører sig som en Lady nu skal. Hun vandt mit hjerte ret hurtigt.

Den anden er Jon Snow, han er uægte søn af Lord Eddard Stark og bliver sendt til Muren af is for at tage det sorte på og aflægge løfte om at forsvare kongeriget Westeros som en af Nattens Vogtere. Hele hans kamp med at være uægte søn og savne slottet Winterfell plus hans "familie" er en af de ting der trækker lidt op. Inklusiv hans ærefølelse og hjælpsomhed overfor andre på Muren.

Ham i parentesen er Lord Tyrion Lannister. Han er bror til sine tvillingesøskende som har et incestuøst forhold til hinanden og så er han dværg. Men han er ret klog og som jeg kan fornemme det ret udspekuleret. Hans far bryder sig ikke om ham og håber at slagmarken vil tage livet af ham. Men ukrudt er ikke så let at slå ihjel.

Hele bogen er faktisk en stor magtkamp, intriger fordelt over det hele og om en familie der vil gøre alt for at få kongetronen og beholde den uanset hvordan de skal bære sig ad. De får hjælp af loyale og uloyale mennesker ved hoffet der vil gøre alt for at smage og gribe lidt af magten selv.

Der bliver udkæmpet slag om magten på slagmarken, Lorder og Sers skifter side hvis ikke tingene går som de håber, byer og afgrøder bliver brændt af mens de kongelige sidder på Kings Landing og venter på at få cementeret deres trone selv om der er andre der vil have den.

Hvis du er på den forkerte side så kan du ende med at blive sendt i fangekælderen, blive halshugget og få dit hoved sat på en pæl på muren eller degraderet og få taget alt din jordiske ejendom fra dig. Så det gælder om at holde tungen lige i munden og spille dine kort på den rigtige slægt når kampen udkæmpes.

Der er også jokeren i hele historien, nemlig Danerys Targaryen. hun er prinsesse og den sidste overlevende fra den gamle dynasty som drageherrer. Man følger hende fra hun bliver gift med Khal Drogo, bliver gravid, mister barnet og bliver narret til sidst af en magiker, for at genopstå som en kvinde med et dødbringende våben i kampen om tronen.

Bogen er skrevet af George R. R, Martin. På engelsk er den udgiver på Bantam Dell - Random House og på dansk er den udgivet på Forlaget Gyldendal. Den kan købes hos landets boghandlere.
2/5 stjerner. Fra bogvæggen.

Ingen kommentarer: