søndag den 29. juni 2014

Anmeldelse af Delirium

Bagsiden fortæller:
Lena lever i en verden, hvor kærlighed er en sygdom. Når hun fylder 18 år, skal hun opereres, så hun kan leve trygt og roligt resten af livet - uden smerte og uden kærlighed.

Lena glæder sig, men 95 dage før operationen møder hun Alex, og så sker det, der ikke må ske:

Lena forelsker sig.Anmeldelse:
Jeg er blevet spurgt om hvad en dystopisk roman er. Og forklaringen er som følger: En dystopisk verden er den værste af alle verdener, eller en verden/et samfund, som af forskellige grunde er uønskelig.

Det må man sige at Lauren Oliver har indfanget rigtig godt. Jeg er vildt overrasket over Delirium som jeg lige er blevet færdig med. På en eller anden måde så fanger den én ind i historien og man lader sig rive med i undren over at kærlighed skulle være farligt og derfor skal alle have det område i hjernen fjernet.

Tænk sig at skulle leve uden kærlighed, at man skal tage en test som bestemmer om du er egnet til at blive borger eller om du bliver kategoriseret som sympatisør fordi du har de forkerte holdninger og derved bliver sendt i fængsel, plus du får en liste over 4 kandidater som magthaverne mener du vil være et godt match for når du er blevet opereret, hvor du skal vælge èn af dem og blive gift med ham og der bliver bestemt hvor mange børn du skal have.

Vi er i Portland USA hvor befolkningen bliver holdt i kort snor af regulatorer som i tide og utide udfører razziaer mod befolkningen med hunde og vold til følge. De bruger metoder som man sidder og bliver helt skidt tilpas af. De har lov til alt når de laver disse aktioner og om det koster menneskeliv er de ret ligeglade med.

Lena er lige blevet færdig med skolen og tror på al den propaganda som hun er blevet fyldt med hele sit liv. Hun tror også på at hendes mor har begået selvmord pga sygdommen Amor Deliria Nervosa også kaldet kærlighed på trods af tre operationer. Da hun møder Alex så vender han 180 grader rundt på hendes liv.

Hun kæmper en enorm kamp med sig selv for at forstå hvad der er der er ved at ske med hende og hendes holdninger, som egentlig er maghavernes holdninger, prøver at spænde ben for hende. Hun har svært ved at kapere at kærlighed ikke er farlig, men en fantastisk følelse som gør man lever.

Alt dette hjælper Alex hende med at forstå. De ved godt de lever på lånt tid, men de nyder hvert øjeblik de har sammen. Lena viser sig at være en modig pige der har hjertet på rette sted når hun opdager at hendes bedste veninde kan være i fare pga en razzia og en hemmelig fest med forbudt musik.

Sommeren bliver anderledes for Lena end hun havde regnet med, hun oplever ting som hun ikke troede muligt og hun overskrider grænser som hun troede var umulige at overskride. Hendes tillid til hendes familie bliver sat på prøve og brudt med opdagelsen af en hemmelighed som de ikke har fortalt hende.

Hun udvikler sig til en helt anden pige end den hun var 95 dage før hun mødte Alex. Alex der er fra Vildmarken der gør sit til modstandskampen og som kan begå sig i Portland da han har ar bag venstre øre. Han giver Lena en dannelsesrejse som hun aldrig havde regnet med og han betaler en høj pris for at sikre hendes sikkerhed.

Alle mennesker over 18 år er opereret og de lever et kedsommeligt liv uden at have nogen særlige følelser. De accepterer tyranniet med at det der bliver gjort bliver gjort for deres eget bedste. Men der er sympatisører derude som prøver at stikke en kæp i hjulet og de er mange. De vil have stoppet behandlingen af Amor Deliria Nervosa og lade befolkningen leve et bedre liv.

Jeg glæder mig til at læse bog to for at se om vi så får mere af vide om hvad de her sympatisører agter at gøre for at befri den amerikanske befolkning. 

Alt i alt en rigtig god læseoplevelse som jeg varmt kan anbefale til andre.

Bogen er et anmeldereksemplar som jeg fik på Bogbloggertræf oktober 2013, den er skrevet af Lauren Oliver og udkommet på Politikens Forlag. Den kan købes hos landets boghandlere til 199,95 kr. 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer: