tirsdag den 12. november 2013

Anmeldelse af Af Jord Er Du Kommet

Bagsiden fortæller:
En gammel mand er blevet henrettet i det østlige, uvejsomme Norge, men krimiefterforskeren Edvard Matre og kollegerne kommer ingen vegne de næste måneder.

Edvard Matre tages af sagen og sendes til Bergen, hans barndoms by, fordi to unge piger – den ene slagtet på grusomste vis, den anden i koma – måske er ofre for den samme gerningsmand, måske en seriemorder. Igen er der ingen spor, og presset stiger dag efter dag på politiet.

Samtidig tvinges myndighederne i Oslo til at åbne en massegrav med patienter fra et statshospital, Gaustad sygehus, og dna-teste dem for at finde ud af, hvem de er. Og Matre får at vide, at hans mor er blandt de opgravede. Men begge hans forældre blev dræbt i en trafikulykke, da han var dreng, og ligger begravet sammen i Bergen. Pludselig ved Edvard Matre hverken, hvordan han skal komme videre med sit arbejde, eller hvem han selv er.


Anmeldelse:
Chris Tvedt har overrasket mig meget positivt. Jeg har haft et ambivalent forhold til norske forfattere, men han har vist mig at de sagtens kan finde ud af at skrive en god krimi uden den bliver alt for følelses-agtig og psykolog-agtig. Personerne står lysende klare og hans beskrivelser af dem er meget levende.

Det hele starter med at en ældre eneboer Hjalmar Holst bliver skudt/henrettet en kold morgen i en lille landsby i det østlige uvejsomme Norge. Krimiefterforsker Edvard Matre og hans folk Solveig Reiten og Tommy Wallberg bliver tilkaldt af de lokale politifolk for at hjælpe med efterforskningen. Efter 3 måneder har de stadig ikke fået noget gennembrud og holdet sendes til Bergen for at hjælpe de lokale politifolk på Hordaland Politistation med en formodet seriemorder. 

Da de ankommer er en pige myrdet på grusomste vis og der ligger en pige på sygehuset i koma. Der går et stykke tid så finder teamet ud af at det er luksus prostitueret piger som er ofrene og det alt sammen på grund af en avisartikel med billede. Problemet er at der sker 2 nye mord og det ene ofre intet har med de andre piger at gøre udover hun arbejder i en neglebutik lige som det ene ofre og de er partnere. 

Den sidste pige som er med i artiklen hedder Victoria og hun fordrejer hovedet på vores gode krimiefterforsker Edvard. Han har ingen chance og som den mand han er så indleder de et slags forhold mens efterforskningen foregår. Alt i mens hun bliver passet på af politiet fordi hun er i yderste fare for at blive den sidste der bliver myrdet. Til sidst tager hun sagen i egen hånd fordi hun ikke vil være et ofre mere.

Imens alt dette her sker bliver Edvard gjort opmærksom på at hans mor er fundet i en massegrav og han faktisk er adopteret. Dette sætter en masse tanker i gang og han begynder sin egen efterforskning af hans moder og hvad der skete med hende. Det viser sig at hun er blevet myrdet og placeret i denne her massegrav for at maskere mordet. Lige pludselig så er Edvard på sporet af sin far som viser sig også at være den der myrdede hans mor. Faktisk en som står efterforskningen nær af de myrdede prostituerede. Mordet på Hjalmar Holst viser sig også at have noget med fortiden at gøre og det er ved et lykketræf at Edvard finder den ledetråd.

Tommy Wallberg er ikke lige min type. Han er en selvfed ung krimiefterforsker som tror han er guds gave til politiet. Plus han har vist et problem med kvinder. Derfor er det lidt overraskende hvad han foretager sig midt i efterforskningen bare fordi han er blevet provokeret. Solveig Reiten prøver at ændre sit liv fra at have været kværker og ændre sig så hun ikke er sin fars datter mere. Men hun kan stadig ikke klare konfrontationer og handle når der skal handles. Alt dette på trods af at hun er en god og stabil efterforsker.

De ting som efterforskerne laver i denne her bog er forfriskende og viser at de på trods af at skulle bekæmpe kriminalitet og mord selv bliver nødt til at tage nogle personlige beslutninger som kommer til at præge dem resten af deres liv. 

Bogen er et anmelder eksemplar fra Forlaget Klim som jeg fik på Krimimessen i Horsens.
Forfatteren er Chris Tvedt og bogen kan købes i landets boghandlere til 299,95 kr. 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer: