mandag den 22. oktober 2012

Nye lygteregler træder i kraft den 1. november

For os cykellister skal vi være opmærksomme på at der den 1. november træder nye regler i kraft. Hvis ikke vi husker det så kan det snilt komme til at koste os 700 kr. til statskassen hver gang vi træder i pedalerne efter mørkets frembrud.

De små hænge lygter, som på billedet, er ikke den rette lygte efter den 1. november.Derimod så skal du følge følgende råd når du sætter nye lygter på cyklen:

Lygterne skal lyse kraftigere

Både forlygte og baglygte skal nu kunne lyse med 4 candela, hvor baglygten tidligere kunne nøjes med 2 candela. Lygterne skal samtidig kunne bevare denne styrke i 5 timer og ved 5 graders varme.

Du kan ikke selv måle styrken på dine lygter, men du kan tjekke mærkningen: De nye regler betyder, at de lygter, der er i handlen efter 1. november, skal være mærket i forhold til, om de opfylder kravene til styrken eller ej.

Du har selv fået en forpligtelse

Det er ikke kun lygterne, der er nu bliver stillet krav til - du skal også selv gøre noget:

Du skal sørge for, at dine cykellygter sidder rigtigt. Det betyder, at forlygtens kegle skal pege fremad og lidt ned af så man ikke blænder andre og baglygtens kegle skal pege bagud.

Fra 1. november af vil du altså kunne få en bøde, hvis dine lygter sidder forkert.

De nye regler træder i kraft samtidig med, at Cyklistforbundets årlige lygtekampagne for børn - Lys på med Ludvig - begynder.5 gode råd - så du aldrig kommer af sted uden lys påLoven om lygter
Tidspunkt
Der skal lygter på cyklen fra solnedgang til solopgang (lygtetændingstiden).

Forlygten
Forlygten skal lyse hvidt eller gult og skal kunne ses forfra på 300 meters afstand samt være synlig fra siden. Hvis forlygten lyser med hvidt lys, må den gerne blinke, hvis blinkfrekvensen er mindst 120 blink pr. minut.

Baglygten
Baglygten skal lyse rødt og skal kunne ses bagud på 300 meters afstand samt være synlig fra siden. Baglygten må gerne blinke, hvis blinkfrekvensen er mindst 120 blink pr. minut.

Placering af lygter

Lygterne skal monteres på cyklen, så de lyser lige fremad og lige bagud.
Dvs. at de helt små lygter i elastik ikke må hænge og dingle, så de lyser nedad. 
Desuden skal lygterne sidde så godt fast, at de ikke kan ændre indstilling, mens man cykler.
Har man en meget kraftig forlygte beregnet til cykling på mørke veje, skal den pege lidt nedad, så den ikke blænder modkørende trafikanter.

Det tekniske
For at markedsføre og sælge cykellygter i Danmark er følgende påkrævet:
• For- og baglygte skal have en lysstyrke på mindst 4 candela målt henholdsvis lige forfra og lige bagfra.
• Batterilygter skal have en brugstid på mindst 5 timer, med mindre lygtens batteri oplades under kørslen.
• Brugstiden skal tydeligt angives ved salg.

Bøde
Hvis man bliver stoppet af politiet, og der ikke er lys på cyklen, eller lygterne ikke opfylder lovens krav, koster det 700 kroner.


Jeg har købt følgende lygter i Kvickly til 69.95 kr.:


De virker meget lovende og vil nu blive fastmonteret på min cykel så jeg ikke bryder loven når jeg skal ud og trille en tur om aftenen :-)

Medic out.

P.S.: Alle informationer er taget fra www.cyklistforbundet.dk og Lys på med Ludvig :-)

1 kommentar:

Sabrina sagde ...

Mange tak for fødselsdags hilsenen :)

Har haft nogle skønne dage, og skønne gaver :) Jeg glæder mig til at høre hvad du synes om Taken 1. Den er vildt fed, synes jeg.
Angående 2'eren. Den skuffede ikke mig, jeg synes også den er helt vildt fed. Altså 1'eren er stadig bedre, men den er rigtig god!