søndag den 10. november 2019

Anmeldelse af Det tavse vidne

Bagsiden fortæller:
Ruth bliver dybt berørt, da hun får meddelelse om, at hendes gamle ven Dan Golding har mistet livet i en brand. Men da Ruth modtager et brev fra Dan, afløses sorgen af mistænksomhed.Dan har nemlig sendt brevet, dagen før han omkom. Han havde angiveligt gjort et banebrydende fund, og han var skrækslagen for, hvilken konsekvenser der ville få. Kan fundet have forbindelse til hans død?

Ruth tager til Blackpool for at undersøge sagen nærmere, selv om hun ikke er meget for at bevæge sig ind på Nelsons territorium. Inden længe er hun involveret i en sag der har tråde til både en gruppe nynazister og heksedyrkere. Men for Ruth er det mest skræmmende måske, at hun samtidig bliver præsenteret for Nelsons mor...

Det tavse vidne er femte bog i serien om Ruth Galloway. Hvert bind indeholder en selvstændig, afsluttet historie.






Anmeldelse:

Ruth Galloway er tilbage og denne gang må hun forlade sin elskede Saltmarsken og King's Lynn for at drage mod Pendle Universitet i Nordengland for at hjælpe med at identificere nogle knogler som er fundet ved en udgravning af en af hendes gamle universitets venner Dan Golding.

Den sammen Dan Golding som ender med at dø i en brand i sit hus i Lytham dagen efter han har sendt et brev til Ruth for at få hendes hjælp, men også for at fortælle at han er bange. Han mener nemlig han har fundet Ravnekongen aka Kong Arthurs sidste hvilested og knogler.

Men med sig på turen har Ruth vores alle sammens ynglings druide Cathbad og sin datter Kate. Cathbad trænger til luftforandring og samtidig vil han gerne besøge en med-druide ved navn Pendragon og hans hund Ting.

Nu er Ruth jo ikke bange af sig også selv om hun har en knap toårig datter på slæb, så da der begynder at tikke trussels sms'er ind på hendes telefon så tager hun det ganske roligt. Det har hun jo prøvet før og der ligger jo nogle knogler og vinker til hende som hun meget gerne vil undersøge.

Vicekriminalkommisær Harry Nelson er også på ferie og det er sammen med sin kone Michelle i Blackpool. Ikke særlig langt fra Lytham og Pendle Universitet hvor Ruth befinder sig. Han bliver involveret i efterforskningen som ender med at overraske alle sammen.

Det er fedt at vores hovedperson ikke kun skal opklare mord og lave udgravninger i King's Lynn, men også tager en chance og tager et andet sted hen i England og bliver udfordret både professionelt og personligt.

Vi har dog hørt alt det der har foregået mellem Nelson og Ruth og hvis der var noget der skulle skrives ud af bogen så var det det. De har været i seng sammen, fået et barn og end of story. Ikke mere ærgelse over hvad de kunne få og have fået. Kom nu videre.

Ruth lærer om Den Hvide Hånd som er en neohedensk gruppe, der bekender sig til de nordiske guder og Kong Arthur. Den huserer omkring Pendle Universitet sammen med en nynazistisk gruppe som er ret aggressive.

Det hele er blandet ind i hinanden og det er ikke kun knoglerne som Ruth skal tage sig af, hun står lige pludselig også ansigt til ansigt med Harrys mor som Cathbad har fået et ret god forhold til efter de finder ud af at de kommer fra samme sted i Irland.

Afslutningen var en kende hårrejsende og selve teorien om Kong Arthur synes jeg var et rigtig godt twist. Det var for en gangs skyld spændende at spendere tid sammen med hele slænget fra King's Lynn på udebane. For intet er som set ser ud. Man kan sagtens have skjulte og dybe hemmeligheder, holdninger som ikke tåler dagens lys og sætte sig selv i fedtefadet for at virke vigtig.

At undervise i arkæologi og arbejde på universitet i England er slet ikke så kedeligt som det virker, for under overfladen kan man finde lag på lag af forskellige stemninger og holdninger som kan gøre det livsfarligt at råbe op om hvad man har fundet. Specielt for folk som vil gå den ekstra mil for at beskytte legenderne.

"Hun ved, at man ikke kan gå tilbage. Kun frem. Det ved enhver arkæolog. Tid er et spørgsmål om lag, om aflejringer, hvor den ene tidsalder efter den anden er indkapslet i sin egen kontekst. Man kan godt grave ned igennem lagene, men man kan ikke ændre på det faktum, at tiden er gået, og at der er kommet nye aflejringer ovenpå."

Bogen er skrevet af Elly Griffiths og er udgivet på Gads forlag. Den kan købes hos landets boghandlere til 249,95 kr. 4/5 stjerner. Eget eksemplar fra bogvæggen.

Ingen kommentarer: