søndag den 13. september 2015

De Hvide Busser på Nationalmuseet


Søndag den 6. september var ham den dejlige og mig på Nationalmuseet og se en udstilling som jeg meget gerne ville se. Den hedder "De Hvide Busser" og er et stykke danmarkshistorie under besættelsen som er lidt blevet glemt.

På Nationalmuseets hjemmeside står den beskrevet således:

De hvide busser var en redningsaktion i slutningen af 2. Verdenskrig. Aktionen var ledet af den svenske greve Folke Bernadotte og havde som mission at redde danske og norske fanger hjem fra de tyske kz-lejre.

Busserne var malet hvide med røde kors på, så de ikke blev forvekslet med militære kørertøjer, når de kørte ned gennem Tyskland.

Særudstillingen om De hvide busser er en fortælling om en redningsaktion, som blev båret igennem af frivillige kræfter. Det er en fortælling om essensen af medborgerskab. Hvad var det, som drev alle de frivillige chauffører og sygeplejersker til at tage afsted og hente de danske og norske fanger hjem?

Udstillingen danner ramme om et stykke unikt dansk krigshistorie, med medborgerskab som fortegn. Ville du kunne have gjort det samme?





Lad mig sige det med det samme. Udstillingen er meget større end jeg havde regnet med og så sætter den en masse tanker i gang plus man får en mærkelig fornemmelse i kroppen når man går rundet og ser på alle scenerne og de effekter som der er samlet sammen.

For en historienørd som mig så er det guf for øjne og øre. Jeg mener jo at vi kan lære noget af historien og derfor bliver nødt til at værne om den uanset om den er god eller broget i kanten eller decideret skidt. 

Jeg kunne have brugt meget mere tid derinde end vi gjorde og vil helt sikkert vende tilbage inden den slutter den 3. januar, bare for at få det hele med og for at have tiden til det. Vi skulle nemlig også på Tøjhusmuseet og kigge inden turen gik hjem til Bornholm.

Vi følger personerne fra deres dagligstue til de bliver taget af tyskerne og smidt på godtog til kz-lejrene hvor de prøver at overleve med det tøj de har på hvis ikke de får byttet sig til noget der er varmere og med den værdighed de har tilbage til de begynder at få Røde Kors pakker fra pårørende som gør de måske kan overleve uden at være alt for meget på sultegrænsen.

Vi hører vidneberetninger om hvordan der er at blive transporteret som kvæg til diverse lejre og om hvordan man prøver at overleve ved at lave byttehandler med de ting der er i Røde Kors pakkerne og om at det tøj man havde på skulle være det eneste man havde på i den tid man var interneret under kummerlige forhold plus meget meget mere.




At gå rundt mellem alt dette her og føle historiens vingesus er en fantastisk oplevelse som giver tanke til eftertanke og man priser dem som fik ideen til at prøve at få løsladt de danske og norske kz-fanger som var syge og som trængte til lægehjælp. 

Ideen var dansk selv om den blev kendt som "den svenske Bernadotteaktion". Der blev hyret alle slags chauffører til at køre de hvide busser der var påmalet med danske og svenske flag samt røde kors symbolet. Over i alt 200 busser blev samlet i Padborg til transporten.




Hvis du er interesseret i historie eller generelt bare er nysgerrig af natur om hvad "De Hvide Busser" er, så er denne her udstilling helt sikkert noget for dig. Den er meget velbesøgt og meget meget interessant.  Den kører frem til den 3. januar 2016 og er gratis.

Jeg købte forresten også bogen "De Hvide Busser" af Hans Sode-Madsen i butikken på Nationalmuseet. Den kostede kun 199,95 kr og jeg glæder mig til at læse historien og tænke tilbage på det jeg så på udstillingen. Den er forresten udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof.


Medic out.

Ingen kommentarer: