søndag den 24. marts 2019

Anmeldelse af Hilsner fra de døde

Bagsiden fortæller:
Medierne kalder ham Birthday Boy. Han har kidnappet piger i mange år, altid inden deres 13-års fødselsdag. Hvert år sender han er fødselsdagskort til deres familier, et fødselsdagskort som viser, hvordan han langsomt torturerer pigerne til døde.

For fem år siden forsvandt kriminalbetjenten Ash Hendersons datter Rebecca. Et år senere modtog han det første kort. Men Ash har ikke fortalt nogen om Rebeccas fødselsdagskort. For hvis nogen opdager det, bliver han fjernet fra efterforskningen, og han har ofret for meget il at bare at give op, inden han har givet Rebeccas morder det helvede, han fortjener.












Anmeldelse:
Det var lidt et tilfælde jeg købte denne her bog. Men nøj hvor er jeg glad for jeg gjorde det. For hold da helt op den er spækket med blodige mord, skurke i alle forklædninger og en kriminalbetjent der for alt i verden ikke vil spilde tiden med unødvendige svinkærinder for at finde sin datters morder.

Ash Henderson er nok en af de mest farlige kriminalbetjente som jeg nogensinde har læst om. Han har et mørke inden i sig som gør at han ikke har noget i mod at tæve forbrydere eller andet godtfolk hvis ikke han får sin vilje og får det han vil have.

Hans datter Rebecca blev bortført, tortureret og dræbt over længere tid. Morderen begyndet at sende ham fødselsdagsbilledkort der viser seancen fra start til slut. Ash er ikke den eneste forældre som oplever dettte. Der er bortført 12 andre piger og deres forældre får samme behandling af morderen.

Ash har ikke fortalt nogen at han datter er savnet andet end et par andre som han stoler max på. Udover det så er han endt i gæld til nogle meget farlige typer som ikke går af vejen for at bruge vold og trusler for at få deres penge tilbage.

Da endnu en pige bliver bortført begynder en intens jagt på Birthday Boy.  Ash får følgeskab af politiets nye retspsykolog Alice McDonald som godt kan være en lidt underlig fisk, hun er temmelig nervøs, men okaye intelligent samt god med et jernrør.

Hun holder sig til Ash for at få en fornemmelse for de 12 mord der er begået da den gamle restpsykolog har taget sit eget liv og har ødelagt alt dokumentation om ofrene. Ash har fået sig en følgesvend som han ikke rigtig ved hvad han skal sige til.

De to gør et rigtig godt makkerpar og man begynder faktisk at kunne lide McDonald selv om hun godt kan virke lidt sær til at starte med. Plus Ash tager ikke den bedste vare på sig selv ved at komme ud i mange farlige situationer som gør at hans live kommer i fare.

De bliver nødt til at besøge hans gamle retspsykolog Henry Forrester som er flyttet til Shetlandsøerne for at give McDonald et ordenligt indblik i den svære sag. Det er svært at få Henry i tale, men med whiskey og en del overtalelse så giver han sig og hjælper McDonald. Også selv om det måske gør at hendes lever en dag vil tage skade.

Hele efterforskningen går på hvorfor disse piger skal bortføres to uger før deres 14 års fødselsdag for så at ende som mordofre. Plus at finde morderen. Men der venter vores umage par et par grimme overraskelser hen af vejen. Der er ting som bliver åbenbaret som de nok gerne havde frabedt sig at vide. Små bump på vejen som leder dem i den rigtige retning.

Bogens slutning er et kapløb med tiden og her får man sig noget af en trippelt overraskelse. Det var ikke lige det senarie jeg havde regnet med. Jeg undre mig over om vi i det hele taget kommer til at se mere til Ash for lige nu virker det meget langt væk. Gad vide hvordan Stuart MacBrides mindmap ser ud for resten af serien.

Jeg er faktisk ret vild med kriminalbetjent Ash Henderson. Han tager ikke imod noget pis fra nogen og så går han sine egne veje også selv om det måske kommer til at gøre ondt på ham selv. Han er en rigtig badass betjent som har sine dæmoner at kæmpe med.

Bogen er som sagt skrevet af Stuart MacBride og er udgivet på HarperCollins Nordic. Den kan købes hos landets boghandlere til 49,95 kr. 5/5 stjerner. Eget eksemplar fra bogvæggen.

Ingen kommentarer: