fredag den 4. december 2015

Anmeldelse af Græker-Kaj fortæller

Bagsiden fortæller:
Græker-Kaj var bonderøv, fisker og radiostjerne.
I radioprogrammet "Monkey Business" på P3 fortalte han røverhistorier om sin barndom på landet, livet til søs og tilværelsen som pensionist og Puch Maxi-mekaniker på Bornholm. En halv million lyttere grinede med, når Kaj også fortalte anekdoter om damer, småfusk og slagsmål. Eller om dengang hushovmesteren kom skidepiller i sovsen, da Kaj hypnotiserede en hane eller om dengang han var nummerpige med Dansk Melodi Grand Prix 2006. Det sidste var faktisk sandt, men det var ikke kun historiernes indhold som gjorde Kaj så populær, at P3's lyttere valfartede til Sydbornholm og besøgte den altid gæstfrie "Græker". Det var måden, som historierne blev fortalt på. Den smittende latter, det gode humør og dét at kunne fortælle en historie - tilsat lidt "krydderi".

Radioværterne Mads Vangsø og Adam Duvå Hall fortæller her i bogen om deres fascination af helten og anti-helten Græker-Kaj, som både var scorekarl og ham, der kom galt af sted - og fortalt om det! Røgeriejer og fisker Jesper Lauwersen fortæller om kammeratskab, karantæne og den kompromisløse Kaj, som også fik uvenner på grund af sin stædighed og temperament.

Græker-Kaj selv fortæller om hele sit liv. Et hårdt liv med bajer og smøger, tæsk og fiskeriets nedtur. Men også et liv med smukke minder og især - gode historier.

"To dage efter, at Kaj og jeg havde gennemgået de sidste rettelser til bogen her, blev han indlagt på Bornholms Hospital. Fire dage senere sov han stille ind. Det skete lørdag den 22. august 2015 kl. 05.45" forfatter Brian Christensen

Anmeldelse:
Jeg er helt sikker på at denne her bog vil ligge under en masse juletræer her på Bornholm til juleaften for alle på øen har en mening om Græker-Kaj, untagen lige mig. For jeg kendte ham ikke. Kan ikke en gang huske at jeg skulle have hørt ham i "Monkey Business" på P3.

Ikke desto mindre så besluttede jeg mig for at jeg absolut måtte læse denne her bog da den ramte boghandlen og blev revet væk på få dage. Der måtte være et eller andet interessant ved denne her gamle gub som delte bornholmerne i to lejre.

Græker-Kaj fortæller er en livshistorie som nogen vil elske og andre vil hade. Han taler lige fra leveren og man kan næsten fornemme den mand som han var. Næsten, for det er jo ikke det samme at læse en bog og at møde manden. Hvilket er lidt svært da han jo døde i efteråret 2015.

Jeg synes rigtig godt om bogen for Græker-Kaj er en af de der mennesker som mange vil betegne som en landsby-original i ordets positive forstand. Han pakker intet ind og hvis der er øretæver i luften så er han med i første række. Han havde humor og så kunne han få folk til at lytte når han fortalte historier.

Dem er der ikke mange af tilbage i dagens Danmark. Dem som fortæller en god historie kryderet med lidt "krydderi" for at få lytteren til spændt at vente på hvad der kommer til sidst. Græker-Kaj var et rigtigt livsstykke som også var fisker og han oplevede fiskeriets storhedsdage og faldet der ramte hårdt.

Hvis du hørte "Monkey Business" da programmet kørte og havde Græker-Kaj på rollelisten så er bogen helt sikkert  noget for dig. Hvis du bare er interesseret i at læse om en mand som mange elsker at hade og som fortalte gode historier og ikke gik af vejen for en bajer så er denne her bog du skal læse.

Bogen er skrevet af Brian Christensen og er udgivet på Forlaget Brian Christensen/Græker-Kaj. Den kan købes hos landets boghandlere til 199,00 kr. 4/5 stjerner. Eget eksemplar fra bogvæggen.

Ingen kommentarer: